Níet leuk, wanneer je kind niet wil eten. Bijna elk kindje is weleens een moeilijke eter. Dit kun je doen om de 'lust ik niet' fase snel door te komen!
Keep calm. Je kindje komt echt niet gelijk iets te kort wanneer hij weigert te eten. Maar natuurlijk wil je deze fase het liefst wél zo kort mogelijk laten duren. Wij zetten handige tips voor je op een rij!
Je kunt op je kop gaan staan, maar als jouw peuterpuber niet wil eten, gaat er waarschijnlijk echt geen hap naar binnen. Geef er niet teveel aandacht aan, want dat maakt dit gedrag alleen maar interessant. Smeken, straffen met 'dan ook geen toetje', paaien: probeer niet in deze val te trappen. Ruim het bordje van jouw kindje af zonder er al te veel woorden aan vuil te maken. Volgende keer beter.
"Wil je kindje van tafel? Prima!"
Natuurlijk kun je boos en gefrustreerd raken als er niets naar binnen gaat. Doe je best om de sfeer aan tafel gezellig te houden. Eten met elkaar is leuk, moet de boodschap zijn. Laat je kind gerust van tafel gaan om te spelen. Blijf zelf zitten om de maaltijd voort te zetten. Eet met smaak, praat, lach en geef je partner en eventuele broertjes en zusjes aan tafel alle aandacht. Je weigerende kindje zal dan graag ook onderdeel van dit tafereel willen zijn!
Bijna alle kindjes vinden het leuk om mama (of papa!) te helpen in de keuken. Laat je little one in de pastasaus roeren of de groenten wassen. Het is reuze interessant om het 'zelfgemaakte' gerecht vervolgens op het eigen bordje te hebben liggen!
Geef je kind een klein bord en schep maar een klein beetje op. Je kind kijkt dan niet tegen een berg eten op die hij 'moet' opeten. Prijs hem als de kleine portie op gaat, en wie weet kun je nog een keer opscheppen!
In soep of een gezonde groene kindersmoothie kun je stiekem best wat groenten verstoppen. Of denk eens aan een vrolijke satéprikker met ananas, komkommer, een stukje worst, tomaatje en druif...
"Drie keer per week een warme maaltijd is genoeg"
Gaat je kind naar het kinderdagverblijf, een gastouder of passen opa en oma op? Vraag eens hoe het daar gaat met eten. Het kan heel goed dat je kind er daar helemaal geen moeilijke eter is. Natuurlijk mag je dan balen dat het thuis wel een strijd is, maar je weet in elk geval dat het een fase is én dat hij/zij een paar keer per week wel een voedzame maaltijd binnen krijgt. Gehoord van de pedagogisch coach op het kinderdagverblijf: als je kindje drie keer per week een warme maaltijd eet, is dat in principe al genoeg.
Waarschijnlijk denk je: maar een kind heeft toch per dag één tot twee opscheplepels groenten nodig? Een kind in de groei moet toch goed eten? Pas als je merkt dat je kindje echt heel lusteloos is of een slechte voortgang in zijn groei laat zien, wordt het tijd om je zorgen te gaan maken. Gebeurt dit allemaal niet, dan krijgt jouw minime blijkbaar toch genoeg binnen.
Het is natuurlijk super frustrerend als je álles al geprobeerd hebt en je ziet steeds weer tips voorbij komen die zeggen dat het een fase is dat je het gedrag moet negeren. Er zijn natuurlijk altijd extreme gevallen waarbij kinderen echt elke hap weigeren, waar ze ook zijn, een jaar lang. Begin je je echt grote zorgen te maken, ga dan zeker naar je huisarts om bijvoorbeeld allergieën of bloedarmoede uit te sluiten.
Heb jij wat aan deze tips? Gastblogger Monique heeft ook een moeilijke eter in huis en vertelt welke trucs haar helpen.
Andere artikelen in deze categorie