Is je baby gewend aan groentehapjes en toe aan een bordje warm avondeten? Deze handige babyhapjes recepten om zelf te maken zijn onze succesnummers!
Geen blijere moeder dan wanneer babylief smult van onze zelfgemaakte hapjes. Van deze babyhapjes recepten krijgt jouw kleintje vast geen genoeg. Ideaal voor baby's van ongeveer acht maanden tot ze volledig met de pot mee eten.
De groentehapjes kun je makkelijk in twee- of drievoud maken. Vries het in of bewaar het in de koelkast voor de volgende dag en voíla, je hebt altijd een lekker zelfgemaakt potje wat je kunt geven. (We schreven al eens en handig artikel over hoe je kunt beginnen met het geven van zelfgemaakte babyvoeding!) Misschien wil je liever voor wat afwisseling zorgen, maar het is echt niet zo erg als je kindje twee avonden achter elkaar hetzelfde groentenhapje krijgt. Varieër dan bijvoorbeeld overdag met het fruit of broodbeleg, of voeg nog een vers ingrediënt toe.
Een lekker smeuïg en gezond hapje! De kikkerwten zijn een goede vleesvervanger. Dit hapje kun je in 10 minuten en één pan maken.
Doe de bloemkoolroosjes en kikkerwerten samen in een pan en kook dit ongeveer 10 minuten. Afgieten, kokosrasp erbij en grof door elkaar prakken. Goed voor zo'n drie hapjes!
Dit hapje heeft een zoete smaak dankzij de wortel en valt daarom al vroeg in de smaak bij kindjes!
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook of stoom de wortelen een klein kwartier. Prak of mix de wortels en rijst door elkaar en garneer met de dillepuntjes. Ook dit recept is goed voor zo'n twee à drie hapjes.
Een lekker smeuïg recept dankzij de avocado. En het is snel klaar!
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd het in wat kleine stukjes zodra het gaar is. Prak de avocado er met een paar druppels olijfolie doorheen. Snijd de kipstukjes fijn en meng dit ook door de pasta. Dit recept is genoeg voor één hapje.
Verrassend genoeg (voor iemand die zelf niet van witlof houdt) viel dit hapje goed in de smaak bij kindlief!
Spoel de witlof op zijn kop af onder de kraan, en snijd in reepjes. Hoe dichter bij de stronk, hoe bitterder de smaak. Bepaal dus zelf tot hoever je gaat! Schil de aardappel en snijd in stukjes. Stoom of kook de witlof en aardappel samen zo'n kwartier. Schil de appel, snijd in stukje en kook zo'n vijf tot 10 minuten. Prak de witlof en aardappel door elkaar en mix er een klein lepeltje geprakte appel door.
Dit lijkt misschien een hoop werk, maar niets is minder waar. Makkelijk, lekker, gezond en veelzijdig!
Schil de zoete aardappel, snijd in kleine stukken en kook in 10-15 minuten gaar. Doe de couscous in een kopje en giet er kokend water over. Zorg dat de couscous net onder water staat en dek het kopje dan af met een klein bordje. Laat dit even staan en je zult zien dat al het water opgenomen is. Snijd de spinazieblaadjes fijn en de courgette in kleine stukjes. Wok dit een paar minuutjes. Wanneer de zoete aardappel klaar is, prak je alles grofweg door elkaar. Lekker en heel gezond!
Spinazie opnieuw opwarmen voor je kindje is een beetje tricky. Het advies van het Voedingscentrum luidt tegenwoordig dat het niet slecht is om nitraatrijke groenten zoals spinazie, andijvie en bietjes opnieuw op te warmen, mits dit na bereiding snel kan afkoelen in de koelkast. Ook voor kindjes, aldus de experts van het Voedingscentrum. Voedingsdeskundige Lotte Nap adviseert om voor kleine kindjes tóch op safe te spelen. Het is niet nodig om voor baby's nitraatrijke groenten als spinazie te vermijden.
Hier vind je ook wat leuke ideeën voor zelfgemaakte fruithapjes voor je baby en Sarah laat je in dit handige filmpje zien hoe je makkelijk een fruithapje maakt.
Andere artikelen in deze categorie