Je kind voorbereiden op een broertje of zusje

Je kind voorbereiden op een broertje of zusje

Wanneer vertel je je kinderen dat je opnieuw zwanger bent, hoe reageren kinderen van verschillende leeftijden hier op en wat zijn tips om ermee om te gaan? Wij zochten het voor je uit.

Wanneer je opnieuw zwanger bent, is het belangrijk om je kindje voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Zo'n nieuw kleintje in het gezin verandert namelijk toch de gezinsdynamiek en veel van de aandacht en energie die jij nu in je eerste kind steekt, zul je straks moeten verdelen. Dat is niet alleen ontzettend wennen voor jou, maar ook voor hem of haar!

Wanneer vertel je je kind dat je zwanger bent?

Ook voor je kind kan zo'n zwangerschap een ingrijpende gebeurtenis zijn. Mama is vaker moe en voelt zich misschien elke ochtend niet lekker en daarnaast heb je natuurlijk die buik die niet stopt met groeien... Niet zo gek dat je kindje hier toch vragen over zal hebben. Hele jonge kindjes staan hier minder bij stil, maar iets oudere peuters en kleuters kun je hierin wel wat begeleiden zodra de zwangerschap echt merkbaar wordt voor ze.

Peuter en kleuter voorbereiden op de komst van een baby

Kleine kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Die groeiende buik, de babykamer die wordt ingericht en de bijhorende spanningen van de zwangerschap pikken ze echt wel op. Hoewel ze er niet op dezelfde manier bij stilstaan als oudere kinderen, kun je je peuter of kleuter toch ook al voorbereiden op de komst van een broertje of zusje.

Hou er rekening mee dat jonge kinderen nog geen ontwikkeld besef van tijd hebben. Zeggen dat er "straks" een baby komt haalt dus niet veel uit, want "straks" betekent evengoed "vandaag" als "in de zomer". Hoe jonger het kind, hoe langer je kunt wachten met vertellen dat je zwanger bent. Je kunt het moment concreter maken door het te combineren met het meenemen naar een echografie, of wachten met vertellen tot je een bol buikje hebt zodat je kindje beter begrijpt dat er een baby in zit.

Kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje

Hoe ouder je kind is, hoe meer voorbereiding nodig zal zijn. Zeker met oudere kinderen kun je al eerder vertellen wat er aan de hand is en kun je hen ook betrekken in het proces. Neem je kinderen ook eens mee naar de verloskundige, laat ze naar de hartslag luisteren en leg uit wat er met je lichaam aan de hand is als ze daar vragen over hebben.

Elk kind is anders en jij kent je eigen kindje het beste. Uiteindelijk voel jij als ouder ook het beste aan hoe en wanneer jij jouw kindje kunt vertellen dat je zwanger bent. Hier alvast enkele tips:

  • Voer veranderingen op tijd door
    Misschien moet je kindje bijvoorbeeld zijn of haar bed (of hele kamer!) wel afstaan aan de nieuwe baby. Koop dan op tijd een nieuw bed, zodat je kindje alvast kan wennen. 
  • Benadruk de positieve punten
    Dat nieuwe bed voor je kindje kan opgevat worden als "mama neemt mijn bed af om aan de baby te geven", maar je kunt ook zeggen dat hij of zij nu grote broer of zus wordt en dat daar dus ook een grote broer- of grote zus-bed bij hoort!
  • Geef genoeg informatie als je kindje hier naar vraagt
    Niet alle kinderen zullen heel veel vragen hebben, maar als dat wel het geval is, neem daar dan ook de tijd voor en leg zo veel mogelijk uit. Ook als dat moeilijke vragen zijn zoals "hoe die baby in je buik is gekomen".
  • Wees realistisch
    Vertel je kind ook dat zo'n baby in het begin nog geen speelkameraadje zal zijn, maar vooral heel veel zal slapen, drinken en huilen. 

Jaloers kind tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ben je al bezig met de komst van de baby. Je bent misschien al leuke nieuwe spulletjes aan het kopen of een kamer aan het inrichten. Je eerste kind kan hierdoor jaloers worden. Je kunt dit oplossen of in ieder geval verzachten door ook eens iets nieuws te kopen voor je kind en door je kindje in kleine dingen te betrekken op de komst van de baby. Of ga samen eens een nieuw babypakje kopen en laat de grote broer of zus kiezen welke hij/zij het mooist vindt.

jaloezie na de geboorte

Vaak komt jaloezie na de geboorte van een nieuwe baby pas na enkele maanden opzetten. In het begin is zo'n baby erbij vooral een mensje dat veel slaapt, huilt en eet, maar voor de rest weinig last veroorzaakt. Maar als je baby begint te kruipen en speelgoed kapot kan maken, is het opeens wel een probleem. 

Regressie

Ook zie je wel eens dat kinderen in regressie gaan. Regressie betekent dat ze terugkeren naar een vroegere fase in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld: na de komst van je nieuwe baby gaat je zindelijke kind opeens weer in z'n broek plassen, of wil hij ineens niet meer lopen maar enkel kruipen. Dit is hun manier om aan te geven dat ze het lastig hebben met de veranderingen en om aandacht vragen.

Ga hier ook op in, erken en accepteer het probleem. Je moet er ook weer niet té veel aandacht aan besteden, want dat is ook niet goed, maar door het te negeren geef je je kind niet de aandacht waar het op dat moment om vraagt. Meestal lossen deze problemen zich ook vanzelf weer op.

Heb je toch nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met het consultatiebureau, zij kunnen je hier bij helpen.

Een nieuwe baby brengt voor het hele gezin dus veranderingen met zich mee, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding vindt iedereen snel een plekje in het gezin!

Marianne Nykjaer

Door

03 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.