Fotocredits: daohne mae photography
Gefeliciteerd, je bent zwanger van een tweeling! Niet alleen krijg je nu 2 kindjes, je krijgt ook dubbel zoveel (goedbedoeld) "advies". Maar wat is nu écht nuttig om te weten?
Tijdens mijn zwangerschap werd ik net als iedere zwangere vrouw aan alle kanten bestookt met adviezen en tips wat te doen in allerlei situaties. Ik moet eerlijk zeggen dat ik naar sommigen uit beleefdheid geluisterd heb, maar niks mee gedaan heb. Er zaten ook zeker handige tips bij, maar ieder kind is anders, dus wat bij de een werkt, zal in een ander geval helemaal niet werken. Van alle tips en adviezen die ik gekregen heb, zet ik er een paar op een rijtje die voor mij wél nuttig zijn geweest.
Op het moment dat je zwanger bent, dan moeten er een hoop spullen worden aangeschaft, dit is met een tweeling op komst niet anders. maar als je een tweeling verwacht, betekent dit niet automatisch dat je alles dubbel moet aanschaffen! Gelukkig maar, want het kost al genoeg ruimte en geld om al die spullen te bergen.
"Als je een tweeling verwacht, betekent dit niet automatisch dat je alles dubbel moet aanschaffen"
Er zijn speciale lijsten voor de uitzet van een tweeling, dan zie je ook zelf dat het niet veel extra is. Verder kunnen veel spullen voor beide kindjes gebruiken of afwisselen tussen beide kindjes, zeker wanneer ze hetzelfde geslacht hebben. Er zijn een aantal dingen die je wel anders en/of extra nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een dubbele kinderwagen en twee ledikanten.
Kindernamen voor tweelingen worden vaak in 1 adem genoemd, dus het is fijn dat het dan zowel los als samen goed klinkt.
Heb je er al eens bij stilgestaan waarom je tweelingen best een andere beginletter geeft van hun voornaam? Dat is handiger voor post en administratieve zaken, omdat ze natuurlijk ook al hun geboortedatum en adres hetzelfde hebben als hun broertje of zusje.
Je tweeling toch dezelfde beginletter? Dat komt vaker voor dan je denkt! Vaak hebben ze dan een tweede naam, om verwarring te voorkomen.
Probeer ernaar te werken dat allebei je kindjes (nagenoeg) hetzelfde ritme hebben, op hetzelfde moment voeden, ook al betekent dit dat je één van de twee moet wakker maken. Het gaat tegen je gevoel in, maar op een gegeven moment hebben ze op hetzelfde moment honger en slapen ze ongeveer op dezelfde tijd. Hun ritme loopt dan gelijk. Het grote voordeel is dat heel veel tijd scheelt en het is veel efficiënter. Anders ben je met de ene klaar, kun je met nummer twee aan de slag. Met als gevolg dat het snel weer tijd is voor de eerste. Voor je gevoel ben je dan enkel druk met het voeden en verschonen van je kleintjes, maar op de duur krijg je er handigheid in.
"probeer je tweeling voor je eigen comfort zo snel mogelijk in hetzelfde ritme te krijgen, ook al betekent dit dat je soms 1 kindje wat eerder wakker moet maken om te voeden."
Accepteer hulp van familie, vrienden en bekenden. Wanneer er een kindje geboren wordt, dan staat je hele wereld op z’n kop. Er komt zo ontzettend veel op je af. Met een tweeling is dit ook zo, en soms ook twee keer zo veel. Mensen in je omgeving willen je erg graag helpen, probeer die extra hulp dus ook te accepteren.
Ik weet dat dat lastig is: in het begin heb ik me er erg tegen verzet, en wilde ik alles zelf doen. En ik zat er ook niet altijd op te wachten om steeds iemand over de vloer te hebben. Na een tijdje ben ik overstag gegaan en heb ik de hulp geaccepteerd om boodschappen te halen, te strijken en andere huishoudelijke klussen uit te besteden. Op die manier kon ik al mijn tijd besteden aan wat ik het liefste wilde: tij doorbrengen met m’n kleintjes!
Er bestaan speciale tweelingboxen, dat vond ik ideaal. Zo'n box is 1,5 keer zo groot als een standaardbox, er kunnen gemakkelijk twee kindjes in. Twee losse boxen is dus niet nodig. Ook al was het dan af en toe een flinke sta-in-de-weg doordat hij zo groot was, hebben we er veel plezier van gehad en hebben we er ook lang gebruik van gemaakt. Als ik met één van de twee bezig was, of even naar boven moest om te verschonen, dan kon ik de ander rustig even in de box laten liggen, een veilige plek waar niets gebeuren kon en had ik even mijn handen vrij.
Ook toen de kinderen wat ouder werden, was de box ideaal om ze even op te splitsen, om zo allebei even hun eigen ding te doen, eentje spelen in de box en de ander lekker op een speelkleed op de grond.
Deze tips waren voor mij erg handig, hoop dat je er ook wat mee kunt. Het belangrijkste is doe vooral wat goed voelt, kijk naar je kindjes, lees tips en adviezen, en doe je voordeel met degene die voor jou van toepassing zijn. Volg je gevoel en je hart en geniet van je kindjes!
Meer lezen? Lees hier wat je niet moet zeggen tegen moeders die zwanger zijn van een tweeling, wat er allemaal anders is aan een tweelingzwangerschap en 14 fabels en feiten over tweelingen.
Door Veronique Meijer - Van den Ban
28 september 2017
Andere artikelen in deze categorie
Andere artikelen in deze categorie