Kamperen met peuters kan een hele onderneming zijn. Lees hier onze tips om er een onvergetelijk kampeeravontuur van te maken!
Kamperen met een peuter kan een hele opgave zijn, maar is niet onmogelijk. Voor mijn ouders was er jarenlang maar één manier van op vakantie gaan: met de tent. Bij voorkeur met de fiets, waardoor je bijna geen spullen mee kon nemen. En toch, na deze echte kampeeromstandigheden, vind ik kamperen leuk. Wel is er in de loop der jaren meer luxe gekomen, bij voorkeur ga ik met de auto en neem ik veel spullen mee.
Met mijn kinderen van nu 3 en 2 jaar oud wilde ik vorig jaar gaan kamperen. Mijn man weigerde, want hij vond de kinderen te klein. Kinderen zijn nooit te jong om te kamperen. Je kunt zelfs kamperen met een baby. Mijn schoonzus (met drie kinderen) hoorde over mijn plannen en gaf aan dat zij mee wilde. In het najaar van 2015 zijn we samen een weekend gaan kamperen met in totaal vijf kinderen, waarvan de oudste vijf jaar oud was en de jongste nog geen jaar.
Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld om het kamperen met jonge kinderen tot een succes te maken.
Als je voor het eerst gaat kamperen, is het handig om voordat je gaat kamperen de tent te testen, of beter gezegd, jullie skills om de tent op te zetten te testen. Scheelt veel irritatie als je weet hoe dit moet, wanneer je na twaalf uur rijden op de camping arriveert en een paar schreeuwende peuters om je heen hebt rennen. Ook kan je dan controleren of de tent heel en compleet is: er kunnen nog weleens haringen ontbreken.
Om het kamperen leuk te houden is het belangrijk dat je een goede tent hebt. Eén die niet lekt, waar iedereen in kan en die bij voorkeur een voortent heeft. Mijn schoonzus had een enorme tent met twee compartimenten en een grote voortent. Hierdoor heb je aparte slaapgedeeltes en een groot leefgedeelte. Op regenachtige dagen is dat erg handig. Wil je wel kamperen, maar heb je geen zin om in een tent te slapen? Veel campings hebben luxere safaritenten of hippe caravans! Zoek op glamping voor de mogelijkheden.
Daarnaast is het belangrijk dat je een leuke en geschikte camping uitzoekt. Mijn schoonzus zit in een rolstoel, waardoor we specifiek op zoek gingen naar een invalidetoegankelijke camping. Ook wilden we dat er voldoende vermaak was voor onze kinderen en zochten we in een straal van 50 km om onze woonplaatsen. We besloten om een weekend te gaan kamperen, als het tegenviel was het avontuur snel voorbij. De afstand had dezelfde reden: als het helemaal niet leuk was, ben je zo weer thuis.
Omdat we met twee volwassenen waren en vijf kinderen, hadden we een enorme chaos en drukte verwacht. De realiteit was anders. Vanaf het eerste moment waren de kids heerlijk aan het spelen. We hadden onze tenten naast elkaar staan en eromheen hadden we veel ruimte. De drie oudsten (5 en 3 jaar) hadden een aantal loopfietsen meegenomen van de speelplek en scheurden hier de hele tijd op rond. Mijn zoon (1,5 jaar) hield zich de hele dag bezig met steentjes en takken verzamelen en de jongste telg (9 maanden) vermaakte zich op een speelkleed. Naast de tenten liep een pad dat was aangelegd met steentjes. Zoonlief liep de hele dag op blote voeten en dat pad liep niet lekker. Hierdoor rende hij niet weg, wat zorgde voor rust. Een strategische plek is dus geen overbodige luxe. De peuters vermaken zichzelf, terwijl jij met je kopje koffie voor tent een boekje leest (en natuurlijk een oogje in het zeil houdt).
De nachten verliepen goed. Wel had ik een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Iedere ochtend, en ook direct na aankomst op de camping, maakte ik altijd de bedden op. In de avond is het donker. Je ziet amper wat, je hebt geen kasten waar je spullen in liggen en als je dan moet zoeken, raak je geïrriteerd. Ik maakte de bedden op, zorgde ervoor dat de zaklamp op een handige plek lag, legde voor mezelf en de kinderen de spullen voor de nacht klaar en ook maakte ik stapels met reservespullen. De eerste nacht was het direct raak, de jongste was doorgelekt en werd wakker van de kou. Ik had alles binnen een paar minuten verschoond. Als ik het niet had klaargelegd was dochter waarschijnlijk ook wakker geworden van alle onrust in de tent.
Wat ook belangrijk is, is dat je voldoende warme kleding en dekens meeneemt. Het koelt af in de nacht en je wilt niet dat je peuter wakker wordt van de kou.
Over de tent was ik streng naar de kids toe: overdag mochten ze niet in de tent. Ik had alle spullen voor de nacht al klaargelegd dus ik wilde niet dat ze daar een bende van maakten. Daarnaast ben je de hele dag buiten waardoor je schoenen vol zand zitten. Als ze daarmee de tent in gaan, slaap je in een woestijn. Een tent is ook een stuk kwetsbaarder dan een huis en je wilt niet dat je kinderen per ongeluk de tent stukmaken.
Als je een aantal dingen in het oog houdt, zoals het meenemen van een goede tent, het uitzoeken van een leuke camping en het zorgen voor voldoende voorbereiding voor de nachten, is kamperen met peuters een echte aanrader. Je kind is de hele dag buiten, ontdekt van alles in de natuur en jijzelf komt ook tot rust door de buitenlucht!
Andere artikelen in deze categorie