Een gezonde levensstijl en vitamines zijn belangrijk als je zwanger wil worden. Maar om welke vitamines gaat het dan? Wij zochten het uit!
Vitamines kunnen een goede aanvulling op je gezonde levensstijl en voeding zijn, maar welke vitamines zijn nu eigenlijk goed om te slikken als je zwanger wilt worden? Lees er snel meer over!
Allereerst is het belangrijk dat je gezond eet, omdat je de meeste voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding haalt. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je ook echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om zwanger te worden.
Soms zijn supplementen nodig ter aanvulling. Om te weten of en welke supplementen je nodig hebt, kun je het beste een afspraak maken met een diëtist. Zij kan je goed adviseren en zien waar jij een tekort aan hebt.
Alle vitamines (A, B, C, D, E en K) zijn belangrijk als je zwanger wilt worden, maar er wordt vooral geadviseerd te letten op de inname van foliumzuur en vitamine D.
Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 (folaat). Van foliumzuur wordt geadviseerd om dit te gaan slikken zodra je een kinderwens hebt en daar actief mee ‘aan de slag gaat’ tot en met de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur is onder meer goed voor het tegengaan van een open ruggetje.
LEES OOK: Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wil raken?
Vitamine D is goed voor een optimale hormoonbalans. Veel vrouwen hebben er een tekort aan en krijgen daarom het advies extra vitamine D te slikken. Belangrijk hierbij is dat je dit balanceert met voldoende vitamine A en K2 (beide gevonden in grasboter) om een overload aan vitamine D in je lichaam te voorkomen. Om te testen of het nodig is om een vitamine D-supplement te slikken, kun je je bloed eerst laten testen.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd een folaat-supplement (foliumzuur) van 400 tot 500 mcg per dag te slikken. Let erop dat je naast een foliumzuur voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 is betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur.
Let op! Wanneer je extra foliumzuur slikt en een tekort aan vitamine B12 hebt, kunnen de klachten die door een tekort aan B12 worden veroorzaakt verergeren. Overleg altijd met je huisarts voordat je start met het slikken van supplementen.
Zoals voor zo veel dingen geldt, en dus ook voor (aanvullende) vitamines: te veel is niet goed. Het advies is om met name bij vetoplosbare vitamines niet te ver boven de aanbevolen hoeveelheid te gaan zitten.
Ook bij vitamine D, E en K is het verstandig om nooit boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) voor zwangeren te gaan zitten. Neem vitamine A bovendien alleen in de vorm van bètacaroteen.
Naast voldoende vitamines is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, glycine, chroom, magnesium, zink, choline en omega-3-vetzuren binnenkrijgt als je een actieve kinderwens hebt.
Als je samen met je partner besluit om voor een kindje te gaan, is het belangrijk dat ook hij een gezonde levensstijl aanneemt. Zijn vruchtbaarheid speelt immers ook een hele grote rol in het zwanger worden! Voor de man zijn belangrijke vitamines:
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland & Barrett.
Andere artikelen in deze categorie