Opstandig gedrag van een dreumes of peuter? Zo ga je ermee om!

Handige tips hoe je moet omgaan met opstandig gedrag van een dreumes of peuter. Aan de slag met deze fijne tips!

'Nee mama, ik wil die broek niet aan'. Soms gaat het zo heel de dag door. Over elk klein dingetje ontstaat een discussie. Maar hoe kan je het beste omgaan met opstandig gedrag van je kind? Opvoeden van een peuter of dreumes kan soms best lastig zijn. Kinderen zoeken grenzen op, kijken hoe ver ze kunnen gaan. Maar wat moet je dan doen? Aanspreken of juist negeren?

'Pippa kijkt mij ondeugend aan, pakt een stukje brood en gooit het op de grond. Ik wil zeggen dat ze het brood moet op eten, maar ik lach. Ze pakt nog een stukje, brabbelt erbij, kijkt mij aan met een twinkeling in haar ogen en hoppa, stukje brood weer naar de grond. Ze buigt over de kinderstoel om te kijken waar het stukje brood beland is en lacht. Ik ook. Misschien moet ik nu consequent blijven, zeggen dat het brood bedoelt is om op te eten. Maar dan zie ik haar ondeugende koppie en lukt het mij toch niet.

Voor een ander is het een stuk makkelijker

Brigitte werkt bij het Erasmus in Rotterdam op de afdeling kinderpsychiatrie. Voor een ander is het een stuk makkelijker gezegd, maar nu ik zelf moeder ben, gaat het toch allemaal soms net even wat anders.'

Hier 5 praktische opvoedtips die van pas kunnen komen in het dagelijkse leven met je peuter of dreumes.

1 Complimenten geven aan je peuter

Negeer zoveel mogelijk ongewenst gedag, benoem juist wat je peuter goed doet. Hierdoor krijgt je kindje zelfvertrouwen en laat hij het gewenste gedrag vaker zien. Vertel je peuter bij ongewenst gedrag wat hij wel kan doen. Als je peuter of dreumes bijvoorbeeld zijn tanden niet wil poetsen, leg je uit waarom het belangrijk is om tanden te poetsen, doe het voor. Maak bijvoorbeeld een leuk verhaaltje over het plaatje op de tandpasta, probeer je kind af te leiden en maak er een positief contact van. Blijf vooral complimenten geven zodra je kindje luistert.

2 Aanspreken van je peuter

Probeer je kind op een bepaalde manier aan te spreken zonder dat het negatief wordt. Maar hoe dan? Als je kind bijvoorbeeld hard door de kamer rent, zeg dan dat je kind ook langzaam kan lopen. Of als je kind met een boekje gooit, pak het boekje en laat zien dat het boekje bedoelt is om te lezen. Hierdoor focus je op het positieve. Je geeft je kind een andere keus zonder dat het negatief wordt.

3 Grenzen stellen aan je dreumes of peuter

Grenzen stellen aan je kind is belangrijk in wat goed en wat niet goed is. Door grenzen te stellen stuur en vorm je gewenst gedrag. Grenzen bieden een kind duidelijkheid en hierdoor ook veiligheid. Elk kind zoekt naar een grens. Als je eenmaal 'nee' hebt gezegd tegen je kind, blijf daar ook bij. Al is het soms moeilijk, dit is wel het duidelijkst voor je kind. Als je kind bijvoorbeeld ergens niet aan mag zitten, blijf dit dan consequent doen. Als het soms wel en soms niet mag, blijft je kind het steeds weer proberen. Leg daarbij ook uit wat er wel van je kind verwacht wordt. Soms is het voor ons allemaal heel logisch, maar je kindje snapt en ziet nog niet alles hoe wij dat zien.

"Leg daarbij ook uit wat er wel van je kind verwacht wordt."

4 Aandacht vragen

Soms vervelen kinderen zich, hierdoor gaan ze vervelend doen en aandacht vragen. Meestal negatieve aandacht. Zorg dat je peuter voldoende heeft om te doen, geef vervolgens aandacht aan je kind. Dit kan je niet heel de dag doen, als je kind wat wil laten zien, maak er dan even tijd voor en geef je kind een compliment of een knuffel. Hierdoor bouw je positief contact op met je kind en dat zorgt ook weer voor positief gedrag.

5 Consequentie blijven

Soms lukt het niet om opstandig gedrag op een positieve manier te veranderen, zoals bij punt 1 beschreven staat. Als je peuter of dreumes door blijft gaan met ongewenst gedrag, bijvoorbeeld met speelgoed te gooien, bedenk dan vaste consequenties. Benoem eerst dat gooien met speelgoed niet mag en waarom niet. Leg uit waar het speelgoed wel bedoelt voor is. Geef je kind de kans om te stoppen. Blijft het doorgaan, noem je de consequentie, bijvoorbeeld dat je peuter niet meer met het speelgoed mag spelen. Zodra je kind luistert, kan je er voor kiezen om na een half uur het speelgoed weer terug te geven. Je beloont dus je kleine omdat hij weer rustig is en heeft geluisterd. Geef je peuter hier weer een compliment voor.

Brigitte  Beaudry

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.