Fotocredits: Redeeming Love Photography
Heeft jouw peuter last van overgewicht? Lees hier wat je kan doen als je kindje te zwaar is, of hoe je dit kan proberen te voorkomen.
Overgewicht komt niet alleen voor bij volwassenen en oudere kinderen, ook peuters kunnen al te zwaar zijn. Een kindje kan hier zelf niet op letten, dat is de taak van de ouders. Het liefst wil je overgewicht natuurlijk voorkomen. Mocht je kleine toch te zwaar zijn geworden, dan is het beter om hier zo vroeg mogelijk bij te zijn.
Je kan het BMI van je kindje berekenen, maar dit is gebaseerd op gemiddeldes. Als je kindje zwaarder is dan leeftijdsgenootjes, hoeft dit nog niet te betekenen dat jouw peuter overgewicht heeft. Toch moet je wel oplettend zijn. Overgewicht is ongezond voor alle leeftijden, dus ook voor peuters. Maak jij je zorgen over het gewicht en de gezondheid van je peuter? Dan kan je even contact opnemen met de huisarts.
Je peuter kan te zwaar worden wanneer er meer calorieën binnenkomen dan er verbruikt worden. Als dit het geval is dan krijgt je kindje te veel of te ongezond voedsel binnen, te weinig beweging of een combinatie van beide factoren. Door voldoende gezond te eten en genoeg beweging zal je peuter sneller op het juiste gewicht blijven.
Zet je peuter niet zomaar op een dieet maar overleg dit eerst met de huisarts of diëtist. Vaak is afvallen voor peuters niet nodig. Doordat je kleine nog in de groei is, zal het gewicht steeds beter bij de lengte gaan passen. Bovendien heeft een peuter alle voedingsstoffen nodig om te groeien en zich te ontwikkelen.
Verwar een dieet niet met een gezonde levensstijl. Het is geen dieet maar een gezonde gewoonte om fruit tussendoor te nemen in plaats van een ongezond kinderkoekje.
Als je extra aandacht wil besteden aan de voeding en de beweging van je peuter, is het handig om dit ook te bespreken met andere volwassenen uit de omgeving van je kleine. Gaat jouw peuter twee keer in de week een dagje naar zijn tante? Dan is het handig als deze tante ook op de hoogte is van deze verandering, zodat zij je kleine niet blijft verwennen met ongezonde lekkernijen.
Probeer dagelijks drie gezonde hoofdmaaltijden aan je kindje te geven. Daarnaast kan je twee tot vier (liefst gezonde) tussendoortjes per dag aanbieden zoals stukjes fruit, plakjes wortel, reepjes paprika en schijfjes komkommer. Als je kleine gewoon gezond eet, kan af en toe ongezond snoepen best, maar probeer de hoeveelheden hiervan te beperken. Probeer snoepen van ongezonde lekkernijen meer een uitzondering dan een gewoonte te maken.
Je moet je peuter natuurlijk niet dwingen om veel te bewegen, maar je kan je kleine wel op een leuke manier stimuleren om voldoende te bewegen. Speel samen beweegspelletjes, ga buiten spelen, ga dansen of ga naar de speeltuin om te laten zien dat bewegen heel leuk kan zijn. Als je iets doet wat je peuter leuk vindt, zal dit hem of haar ook weer stimuleren om dit meer te doen. Kinderen kijken ook naar hun ouders en nemen een voorbeeld aan dit gedrag. Als je zelf veel beweegt, zal dit je kleine motiveren om meer te bewegen.
Lees verder: ook baby's kunnen last krijgen van overgewicht
Andere artikelen in deze categorie