Fotocredits: Sarah Glasbergen
Er komt een moment dat je kindje van de fopspeen af moet. Wanneer is het juiste moment? En hoe pak je het stoppen met de speen aan? Wij hebben 10 tips!
Of je kindje nou een baby, dreumes, peuter of kleuter is: het kan lastig zijn om te stoppen met de fopspeen. Toch moet je kleine ooit toch echt een keer van de speen af! Maar wanneer is het juiste moment om te stoppen en ook belangrijk: wanneer niet? Stoppen kan lastig zijn, daarom 10 tips om je kindje te helpen op een goede en leuke manier van de speen af te komen.
Fopspenen zijn voor pasgeboren baby's fijn in om de zuigbehoefte tegemoet te komen. Later bieden ze rust, troost en veiligheid. Je kindje zal niet snel uit zichzelf zijn speen links laten liggen. Jij bent er om je kleine te stimuleren en te begeleiden om te stoppen met spenen.
Er is geen goede of foute leeftijd om je kindje te laten stoppen met de fopspeen, al zijn kinderen wel vaak van hun speen af wanneer zij voor het eerst naar de basisschool gaan. Sommige ouders laten hun baby al afwennen als hij of zij een half jaar oud is, wanneer de zuigreflex bij de baby is afgenomen en de baby nog niet aan de speen gehecht en gewend is.
Wat een goede leeftijd is om met de speen te stoppen, is dus per kind heel verschillend. Wij zijn nu met Mink zijn speen gestopt. Hij is nu 2,5 jaar. We denken dat dit goed is voor zijn gebit en daarnaast hebben wij het idee dat dit een rustige tijd voor hem is. Niet veel veranderingen en we zijn zelf nu ook veel thuis.
Ik zou zeggen: hang er geen leeftijd aan, maar ga op je gevoel af. Probeer te stoppen met de speen als het voor je kindje ook een rustige periode is. Met de speen stoppen een paar dagen voor ze naar de basisschool gaan, lijkt me niet een heel goed idee!
De volgende tips kunnen van pas komen wanneer jouw kindje er klaar voor is om te stoppen met de fopspeen:
Het stoppen met de fopspeen kan lastig zijn als je kindje gewend is aan spenen. Daarom kan het beter zijn om geleidelijk het gebruik af te bouwen in plaats van in één keer cold turkey te stoppen. Dit kan door bewuste momenten te kiezen waarop jouw kleine de speen nog mag en wanneer niet. Deze momenten kan je dan steeds minder laten worden, tot je de speen helemaal weg kan laten. Bijvoorbeeld: alleen nog tijdens het slapen en daarna alleen nog als hij of zij 's avonds gaat slapen.
Krijgt jouw kindje net een broertje of zusje, gaan jullie verhuizen of gaat je kleine voor het eerst naar de opvang? Dan is het waarschijnlijk niet het juiste moment om met de speen te stoppen. Dit is namelijk al een spannende periode vol verandering. Omdat stoppen met de fopspeen ook een grote verandering voor je kindje is, is het beter om dit op een rustiger moment in het leven van je kleine te doen.
Een boekje over dit thema kan je kindje ook op een leuke en ongedwongen manier helpen om afscheid te nemen van de speen. Dit zijn voorbeelden van leuke boekjes:
Vertel aan je kindje dat jullie een leuk cadeautje uit gaan kiezen in de winkel, in ruil voor de speen. Hebben jullie iets leuks uitgezocht en vraagt je kleine later toch naar zijn speen? Herinner hem of haar er dan gewoon even aan dat de speen weg is en het leuke nieuwe speelgoed er voor in de plaats gekomen is. Houd bij deze manier wel rekening met de leeftijd van je kindje. Als je vroeg begint met het stoppen met de fopspeen, kan het zijn dat je kindje dit nog niet helemaal begrijpt.
Maak er iets leuks van en introduceer de spenenfee bij je kleine. Vergelijkbaar met de tandenfee, maar dan voor spenen. De spenenfee komt de laatste speen 's nachts ophalen en zal er een leuk speeltje voor in de plaats leggen.
Leg uit dat er andere kindjes zijn die nu een speen nodig hebben. Doneer de speen samen aan zo'n kindje door het in een pakketje op te sturen. Pak het in als een echt cadeautje en breng het samen naar het postkantoor. Het pakketje kun je dan naar een bekende versturen die het voor jullie weg zal gooien, maar dat weet je kindje natuurlijk niet. Een goede stap om te stoppen met de speen!
Ook kan een afscheidsritueel bij het weggooien van de speen helpen. Je kindje kan hierdoor beter begrijpen dat de speen voor altijd weg is. Als je kindje later toch naar de speen vraagt, herinner je hem of haar er aan dat jullie deze samen weg hebben gedaan.
Koop de laatste voorraad fopspenen samen en maak duidelijk dat dit ook echt de laatste zijn. Wanneer er eentje stuk gaat of kwijt raakt, wordt de volgende speen uit de voorraad gepakt. Als de laatste speen in gebruik wordt genomen, kun je de afspraak nog eens duidelijk herhalen zodat je kindje weet dat dit de allerlaatste speen is. Daarna is er geen nieuwe speen meer.
Natuurlijk mag jij je kindje steunen door te troosten en te zeggen dat je snapt dat het lastig is, maar blijf wel bij je standpunt en straal vastberadenheid uit. De speen komt niet terug. Als je na het afbouwen opgeeft en toch een speen aan je kindje geeft, is alle moeite voor niets geweest. Bovendien zal het de volgende keer alleen maar lastiger worden om te stoppen, omdat je kindje dan heeft geleerd dat protesteren helpt.
TIP: Zorg dat je er zelf ook helemaal achter staat. Als je zelf twijfelt of je kindje wel of niet met de speen moet stoppen, dan voelen ze dat! Dus ga er helemaal voor!
Kan je kleine echt niet zonder speen? Bedenk dan samen iets wat hij of zij in plaats van de speen kan nemen, zoals een knuffel of pop.
Realiseer je, dat je kindje jullie in deze tijd meer nodig heeft. Het stoppen van een speen is best wel lastig. Geduld hebben is daarin heel belangrijk. Zit wat langer naast het bedje van je kindje als het slapen moeilijk is. En vertel ook hoe trots je bent!
LEES OOK: Vervang de spenen van je kindje regelmatig
Heb jij nog tips om je kindje te laten stoppen met de speen? Laat het weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie