Fotocredits: Jennifer Jacobson Photography
Houd jouw kind niet van lezen en is het meer een verplichting? Met deze tips kun je het lezen stimuleren!
Het ene kind zit graag met de neus in de boeken terwijl het andere kind alleen leest als het moet, zoals op school. Als ouder kan je op een speelse manier laten zien dat lezen écht leuk kan zijn. Hier een aantal tips waarmee jij het lezen kunt stimuleren!
Taal vormt de basis op school. Als een kind niet goed kan lezen, krijgt hij of zij hier ook last van bij andere schoolvakken. En taal verbetert niet alleen de woordenschat, leesvaardigheid en taalvaardigheid, door boeken te lezen ontwikkelen kinderen ook hun fantasie, verbeelding en inlevingsvermogen. Een extra dosis fantasie maakt prinsesjes of piraatje spelen een stuk leuker!
Je kan je kind op verschillende manieren stimuleren om te lezen, maar het belangrijkste is dat het ook echt leuk moet blijven. Lezen moet dus geen verplichting worden. Als je je kind dwingt om te lezen, zul je alleen maar weerstand terugkrijgen. Stimuleer je kind dus op een relaxte manier zodat je kind lezen echt leuk gaat vinden.
Ook al is het maar kort, probeer je kind elke dag te laten lezen. Lees samen of lees elke dag even voor. Dagelijks 10 minuten lezen heeft een beter effect dan één keer per week een uurtje. Je kind kan zich waarschijnlijk ook beter 10 minuten concentreren op een boek dan één uur lang. Je kan lezen opnemen in jullie dagelijkse routine, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan.
Lezen doe je natuurlijk niet alleen maar in boeken of bladen, lezen doe je overal. Laat je kind zien wat je allemaal met lezen kan doen en bereiken. Kook een maaltijd met een recept, maak een boodschappenlijstje of verlanglijstje, lees de menukaart in een café, lees borden in het openbaar vervoer, enzovoort. Je kind ziet zo waar taal allemaal voor gebruikt wordt. Je kan natuurlijk ook het goede voorbeeld geven door zelf een boek, tijdschrift of krant te pakken om te lezen voor je plezier.
Is jouw kind echt geen boekenwurm? Misschien dat kindertijdschriften of strips wel aanspreken en je kind kan stimuleren om te lezen. Een abonnement op een blad is ook heel leuk als cadeau, kids vinden het vaak leuk om hun favoriete blad op de deurmat te krijgen.
Ga samen naar de bibliotheek op zoek naar leuke kinderboeken, zodat je kind zelf een boek kan uitkiezen. Je kunt ook kiezen voor boeken over situaties waar je kind nu mee te maken heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld peuterboeken die peuters kunnen helpen bij zindelijkheid.
Raakt je kind geïnteresseerd in een boekenserie? Grote kans dat je kind na het lezen van het eerste deel, het tweede deel ook sneller zal lezen, en uiteindelijk de hele serie. Je kan je kind stimuleren door het eerste deel helemaal of gedeeltelijk voor te lezen. Als je kind in het verhaal zit, wil hij of zij waarschijnlijk ook weten hoe het verhaal afloopt en zal dan verder willen lezen. Dit werkt ook goed met een spannend boek!
In de zomervakantie leest je kind waarschijnlijk een stuk minder omdat hij niet naar school hoeft. Vergeet in deze periode ook niet om te blijven lezen, het liefst dagelijks als dat kan! Gaan jullie op vakantie? Neem dan genoeg leuke kinderboeken mee. Bij de plaatselijke bibliotheek mag je in de zomervakantie vaak voor een langere tijd meer boeken lenen.
Een belangrijk onderdeel na het lezen van een verhaal: erover praten! Stel vragen en bespreek wat jullie net hebben gelezen, of wat je kind zelf heeft gelezen. "Wat is die jongen dapper hé, wat had hij ook alweer gedaan?" Je kan je kind ook vragen het verloop van het verhaal te voorspellen. Op deze manier denkt je kind nog een keer na over het verhaal en laat hij zijn verbeelding de vrije loop. Onthoud wel: het is een gesprek, geen kruisverhoor. ;)
Wanneer leest jou kind het liefst?
Andere artikelen in deze categorie