8 angsten van een kind

8 angsten van een kind

Kinderen kunnen verschillende angsten hebben. Wij hebben 8 veel voorkomende angsten verzameld en geven tips wat je hiertegen kunt doen.

Kinderen kunnen veel verschillende soorten angsten hebben. Veel van deze angsten zijn een fase, maar sommige kinderen komen er niet goed uit waardoor ouders zich geen raad meer weten. Angst is ook een soort van overlevingsdrang voor kinderen, wat de angst weer kan versterken. 

8 angsten van een kind

Het belangrijkste is dat je de angsten niet bagatelliseert, maar juist serieus neemt. Hieronder hebben wij de meest voorkomende angsten van kinderen verzameld en geven we een aantal tips. Schakel wel professionele hulp in als de angst zo erg wordt dat dit het functioneren van je kind belemmert.   

1. Kind bang om te poepen

Is jouw kind bang om te poepen en houdt hij het daarom op? Dan moet je zo snel mogelijk handelen. Als jouw kleine niet meer wil poepen, dan houdt hij of zij het zo lang op dat het uiteindelijk gevaarlijk is. Sommigen kinderen begrijpen niet dat poep uit hun lichaam komt, wat boosheid en angst veroorzaakt.

Controle 

Ontlasting is ook iets waar kinderen controle over hebben en dus hebben ze bij angst ook de controle om het op te houden.  Forceren kan het erger maken. Het is dus belangrijk dat je vrij snel een dokter raadpleegt. Een arts kan bijvoorbeeld laxerende middelen geven. Kun je al goed praten met je kind? Vraag dan naar de angst of lees boekjes over poepen. Hieronder geven we nog een aantal tips: 

  • Blijf rustig
  • Zing een liedje
  • Koop een speciale wc bril
  • Lees boekjes over poepen

2. Kind bang voor dieren

Bij deze angst zijn kinderen vaak een keer gestoken en/of gebeten. Bang voor een wesp (zeker na een steek) is heel normaal. Maar is je kind zodanig bang dat hij of zij niet meer weg durft, bang om een insect of ander dier tegen te komen wegens een opgelopen trauma? Dan kun je het TraumaCenter (EMDR) inschakelen.

3. Kind bang voor harde geluiden

Jonge kinderen (tot 2 jaar) zijn vaak bang voor harde geluiden. Het geluid van te stofzuiger, vaatwasser of iets dat valt. Geef je kind uitleg over wat de apparaten zijn en waarom deze gebruikt moeten worden. Leg ook uit waarom iets lawaai maakt. Angst voor harde geluiden is het wel vaak een fase die snel weer over kan gaan. 

4. Kind bang voor schaduw 

Kinderen kunnen zich opeens realiseren dat er schaduw is, alleen beseffen ze vaak niet dat zij dat zijn. Meestal is dit eenmalig en kun je er ook wel weer om lachen. Maar, blijft jouw kleine bang voor zijn eigen schaduw en gaat hij of zij gillen of huilen? Dan is het belangrijk dat je hier aandacht aan schenkt. Leg allereerst uit dat dit zijn eigen schaduw is en laat zien dat 'mama' (jij) ook een schaduw heeft. Maak schaduwfiguurtjes op de muur of maak er een spelletje van. In onderstaande video is het meisje ook bang voor haar eigen schaduw.  

5. Kind bang voor het donker 

Veel kinderen zijn bang voor het donker. Zeker wanneer ze op een leeftijd komen dat zij onderscheid kunnen maken tussen licht en donker. Vaak is het een fase die bij het ene kindje iets langer duurt dan bij de ander. Hieronder geven we een aantal tips als jouw kleine bang is in het donker. 

  • Zorg voor een rustige kamer.
  • Houd een lichtje aan.
  • Bedenk goed wat voor films je jouw kind laat kijken.
  • Kijk zelf ook geen enge programma's als je kind nog in de kamer is (ze kunnen dit onbewust meekrijgen). 
  • Maak de kamer 'monstervrij'. Is je kleine echt bang, kijk dan onder het bed of in de kast. Probeer de angsten niet teveel te stimuleren en leg uit dat monsters niet bestaan. Een kleine check door de kamer kan wel helpen jouw kind rustig te laten slapen.

6. Kind bang voor onweer

Een logische angst bij kinderen is onweer. Zeker kleine kinderen kunnen heel erg schrikken van het geluid van de donder. Is jouw kleine erg bang voor onweer? Dan is het belangrijk om hem of haar te troosten en daarna rustig te vertellen waarom er onweer is. Leg uit dat het komt doordat de wolken tegen elkaar botsen. Vertel in kindertaal wat onweer is en waarom er vaak wind, regen en hagel bij komt kijken. Neem de angst wel serieus, maar wees zelf niet bang en blijf kalm.

TIP: Is je kind iets ouder? Vertel dan wat je moet doen als je in de buitenlucht bent en het gaat onweren en bliksemen. Zoals: niet schuilen onder een boom en de auto en thuis zijn de veiligste plekken. 

7. Kind bang voor regen

Sommige kinderen zijn echt specifiek heel angstig voor regen. Net zoals bij onweer kun je dezelfde tactieken toepassen. Vertel een verhaal over de regen, zing een liedje of lees samen een boekje erover. Is je kind voornamelijk 's nachts bang voor regen? Laat dan overdag zien dat het ook niet eng is. Wellicht kan 'papa' een rondje rennen door de regen en zo uitstralen dat regen ook iets leuks kan zijn. Blijf praten met je kind en stel hem of haar gerust. In onderstaande video ziet een meisje voor het eerst regen. Zij is niet bang, maar juist extreem blij met de regendruppels...

8. Kind bang voor zwemles

Je kunt je kind van jongs af aan al op een fijne manier kennis laten maken met water door hem of haar in de zomer mee te nemen naar het strand of een plas. Neem dan emmertjes en ander speelgoed mee en zorg dat water geassocieerd wordt met plezier. Is je kind bang voor zwemles? Onderzoek dan altijd eerst de oorzaak. Misschien heeft je kleine gehoorproblemen en vindt hij of zij daarom het water beangstigend. Praat met de badmeester of juf over de angst en kijk samen wat jullie kunnen doen om de angst weg te halen. 

Heb jij nog een gouden tip voor één van deze angsten? Let us know! 

Redactie MiniMe.nl

Door

03 november 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.