Je kind zindelijk maken hoeft zeker geen hele opgave te zijn. We spraken expert Debby Mendelsohn over haar boek 'Zindelijk maken is kinderspel' en ze geeft tips!
Je kind zindelijk maken is iets wat veel ouders lastig vinden. Debby Mendelsohn had al haar kinderen (6) echter vóór de leeftijd van 2 jaar uit de luiers. De jongste was zelfs met 11 maanden al zindelijk. Klinkt ideaal en misschien wel een beetje ongelofelijk hè? Debby schreef haar methode op in haar boek Zindelijkheid is kinderspel en geeft ons tips hoe jij kind zindelijk kunt maken!
Inhoud:
Hoe moet je beginnen om je kind zindelijk te maken? Je kind zindelijk maken hoeft écht niet moeilijk te zijn, vond Debby nadat ze zelf al vier kids vroeg uit de luiers had. Het belangrijkste is dat je er heel ontspannen in stapt en dat het voor je kind ook leuk moet blijven. Wij leggen stap voor stap uit hoe jij kunt beginnen met het zindelijk maken van je kind. Iedereen denkt aan een ander moment op hun peuter zindelijk te maken. De meest gestelde vraag is: wanneer begin je? Debby koos het moment dat haar kinderen konden lopen.
“Bij mijn kinderen ben ik begonnen zodra ze konden lopen. Toen waren ze voor mij geen baby meer en klaar voor de volgende stap.
Hoe neem je de eerste stap om je peuter zindelijk te maken? Elke zindelijkheidstraining is weer anders. Moet je nou wel of niet met je kind praten over poepen en plassen? Deze keuze is anders dan wat er in veel boeken en op internet verteld wordt. Normaal gesproken zou je als ouder moeten wachten tot je kindje over poep of plas begint, of in een hoekje gaat staan als zijn of haar luier nat is. Debby geeft aan dat dat vroeger ook niet zo was:
“Vroeger waren kinderen ook snel zindelijk. Ik zie het zindelijk worden puur als een onderdeel van de opvoeding. Net zoals je je kindje leert eten en tandenpoetsen, is het zindelijk worden ook een proces.”
Het advies is vaak om te wachten met de zindelijkheidstraining tot je kind hierover gaat praten en zelf dus ook bezig is met zindelijk worden. Dat is natuurlijk op elke leeftijd anders. Dit kun je herkenen doordat ze zelf praten over poepen en plassen. Wachten met zindelijkheidstraining tot je bovenstaande signalen herkent hoeft niet perse, zegt Debby. Sterker nog, als je met regelmaat aandacht geeft aan het zindelijk worden, kun je voorkomen dat je kind de behoefte in zijn of haar luier doet. En dat is een mooie eerste stap om je kind zindelijk te maken.
“Je geeft je kindje ook op tijd eten en wacht niet totdat hij of zij een keer aangeeft honger te hebben. Hetzelfde geldt voor zindelijkheid. Wacht niet tot je kind aangeeft te moeten poepen en plassen, maar ga gewoon aan de slag. In mijn geval was dat toen mijn kinderen ging lopen.”
Vaak hoor je dat ouders in hun enthousiasme iets te veel druk op hun kind hebben gelegd of dat ze aangeven er geen tijd voor te hebben. Debby geeft aan dat je vooral een aanpak moet kiezen die bij het gezin past:
“Heb je weinig tijd, zet dan je kind gewoon één keer per dag op het potje. Maak er een leuke, ontspannende bezigheid van. Het gaat misschien langzamer dan een kind die je vijf keer per dag op een potje zet, maar je boekt nog steeds resultaat.”
Dit is een mooie natuurlijke manier van zindelijk worden, die voor iedereen ook leuk is.
Ondanks dat we weten dat ieder kind anders is en op zijn of haar eigen tempo zindelijk wordt, wil iedere ouder graag weten hoe lang het ongeveer duurt voor een kind zindelijk is. Echte gemiddelden kunnen we niet geven, maar Debby spreekt wel over een kwestie van weken:
“Het hangt er helemaal vanaf hoeveel tijd je erin kan en wil steken. Als je één keer per dag je kind op het potje zet en dit een week doet, de week erna twee keer per dag en zo de frequentie opbouwt, duurt het zindelijk worden ongeveer zeven weken. Hoe intensiever je je kind eraan herinnert en helpt om naar het potje te gaan, hoe sneller hij of zij zindelijk is. Maar ook hier geldt: je kind is leidend. Heeft je kind er geen zin in, raak dan niet gefrustreerd en probeer het gewoon de volgende keer weer.”
Als ouder ben je vooral een helpende hand bij het zindelijk worden van je kind. Je bent echt heel bewust bezig je kind 'te helpen' zindelijk te worden, net zoals je je kind helpt om te leren eten. Belangrijk is hierbij ook dat je niet direct opgeeft.
“Als je als ouder zegt dat je gaat beginnen, ga er dan ook mee door. Ook als het een keer of twee tegenzit.”
In sommige gevallen kan een kind erg goed zindelijk worden door middel van een beloningssysteem. De wc is dan heel gezellig gemaakt en als je kindje gepoept of geplast heeft op het potje, plakken jullie samen een sticker. Debby is er niet op tegen, maar heeft zelf geen beloningssysteem gebruikt
“Ik vind het heel mooi dat je kindje al blij wordt als je zegt: “Goed gedaan!” Kinderen kunnen heel snel de waarde van die opmerking leren. Dat kan naar mijn idee even veel waard zijn als een sticker of snoepje.”
Als kinderen naar het kinderdagverblijf gaan (of een gastouder, of opa en oma), is het heel belangrijk dat je dezelfde manier van opvoeden hanteert.
“Stem het ritme thuis af op het ritme dat ze in het dagverblijf hanteren, dan went je kindje heel snel aan de 'potjestijden'. Op sommige dagverblijven hebben ze ook potjessessies, dan gaan ze gezellig met z'n allen naar de wc.”
Het kan wel eens voorkomen dat een kind een terugval heeft en ineens weer in zijn of haar broek gaat plassen, om wat voor reden dan ook. Vaak komt dat door een grote gebeurtenis in zijn of haar leven, zoals een geboorte van een broertje of zusje of een verhuizing.
“Belangrijk is dan om er gewoon en rustig onder te blijven en je kind weer te helpen.”
Zijn er ook dingen die je gewoon echt niet moet doen als je je kind zindelijk wil maken? Volgens Debby is er één hele belangrijke factor die je zo veel mogelijk moet vermijden:
“Stress. Het moet altijd een ontspannen situatie blijven. Als je ongeduldig wordt en daardoor gestresst, bang of boos reageert, zal je kind dat zeker merken. Dit kan alleen maar een negatieve invloed hebben op het zindelijk worden. Zie jezelf altijd als iemand die 'een kind helpt', niet als iemand die 'een kind traint'.”
Wat zijn nou handige potjes om te beginnen met zindelijkheidstraining? Wij vonden de leukste en handigste exemplaren! Vind je kindje zo'n potje maar niks of is hij toe aan een volgende stap, dan kun je een wc-brilverkleiner gebruiken, zoals nummer 2 en 4!
Heb jij nog een handige tip die jouw kind heeft geholpen om zindelijk te worden? We horen het graag!
Met dank aan Debby Mendelsohn - Bestel hier haar boek Zindelijk maken is kinderspel
Andere artikelen in deze categorie