Als je gaat scheiden: 10 tips om je kind te ondersteunen

Als je gaat scheiden: 10 tips om je kind te ondersteunen

Wat kan je als ouder doen om je kindje te ondersteunen tijdens een echtscheiding? Hoe laat je jullie kindje de scheiding zo goed mogelijk doorkomen?

Er komt veel bij een echtscheiding kijken, voor zowel jou als je ex. Naast de emotionele gevolgen zijn er ook een hoop juridische zaken die geregeld moeten worden. Een ouderschapsplan opstellen, ouderlijk gezag regelen, kinderalimentatie, kinderbijslag verdelen… Maar, vergeet niet dat een echtscheiding ook gevolgen heeft voor je kinderen. Als ouders kunnen jullie samen de negatieve effecten op je kinderen beperken en zorgen dat zij niet de dupe worden van de scheiding. Wat moet je wel en niet doen als je gaat scheiden en kinderen samen hebt?

1. Praat erover

Kinderen hebben de spanningen in huis vast al gevoeld. Het is goed om dit bespreekbaar te maken en erover te praten. Probeer op een open en eerlijke manier te vertellen waarom jullie uit elkaar gaan, afgestemd op de leeftijd van je kindje. Je hoeft natuurlijk geen details, onnodige dingen en volwassen zaken te bespreken maar maak het verhaal duidelijk zonder schuldigen aan te wijzen. Je mag emoties tonen, maar zorg dat het verhaal niet over jou maar over je kindje gaat.

Niet alleen zenden, maar ook luisteren.

Luister goed naar wat je kindje zegt, voelt en denkt. Het is ook belangrijk om te zeggen dat je kindje niet de schuld is van de scheiding, hier zijn kinderen vaak bang voor. Je kan je kindje vertellen dat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn. Aan kinderen vertel je vaak dat je van ze houdt, het is belangrijk dat ze begrijpen dat deze liefde niet over zal gaan en dat ze ‘houden van’ niet gaan associëren met een gevoel dat zomaar over kan gaan. Je kindje moet er niet bang voor zijn dat de ouders ook niet meer van hem of haar zullen houden.

2. Vertel wat er gaat veranderen en wat er hetzelfde blijft

Je kind wil weten waar hij of zij aan toe is. Vertel wat er gaat veranderen en benadruk ook zeker wat er hetzelfde zal blijven. Naast de woonsituatie zal je kindje zich misschien ook afvragen wie hem of haar naar school brengt en ophaalt en of er nog samen gegeten wordt in de avond. Als he kindje een vraag heeft en jij hebt hier nog geen antwoord op, zeg dit dan eerlijk en vertel dat je dit nog gaat regelen.

3. Kinderboek als hulpmiddel gebruiken

Een kinderboek met als thema echtscheiding kan je kindje helpen om de scheiding beter te begrijpen. Je kindje kan de gebeurtenissen in het verhaal linken aan wat er in zijn of haar eigen leven gebeurt. Als ouder kan het ook helpen om de scheiding uit te leggen met behulp van een kinderboek om er vervolgens samen over te praten. Bekijk het boekje wel van tevoren even zelf voor je het met je kindje gaat lezen, zodat je kan kijken of het verhaal wel aansluit bij jullie situatie. Voorbeelden van boekjes zijn Papadag! voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar en Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar oud.

4. Probeer niet te veel tegelijk te veranderen

Probeer zo veel mogelijk vast te houden aan rituelen zoals voorlezen voor het slapen gaan. Dit geeft houvast en een deel van de onveilige gevoelens wordt zo gecompenseerd door veilige gevoelens.

5. Praat niet slecht over je ex

Hoe boos of verdrietig je ook bent: hij is nog steeds de vader van je kind. Je kindje is dan ook niet degene aan wie je al je frustraties over hem zou moeten vertellen. Het is belangrijk dat je kindje contact met beide ouders blijft houden en niet het gevoel heeft dat er een kant gekozen moet worden.

6. Bemiddeling kan helpen

Komen jullie er samen niet helemaal uit om afspraken over de regelingen te maken? Dan kan een onafhankelijke mediator jullie begeleiden om oplossingen te vinden. Het is fijn als er geen rechter aan de echtscheiding te pas hoeft te komen, dit zorgt meestal voor een winnaar en verliezer. Het is fijn als jullie nog goed met elkaar om kunnen gaan na de scheiding en normaal met elkaar kunnen communiceren. Dit is ook van groot belang voor de kinderen.

7. Ontwijk openlijke conflicten in het bijzijn van de kinderen

Ruzies zullen je kindje in een loyaliteitsconflict brengen en het gevoel geven dat er een kant gekozen moet worden. Maak dus geen ruzie waar je kindje bij is.

8. Houd de OPVOEDINGSREGELS

Het is belangrijk om de regels over bijvoorbeeld snoepen en bedtijden te blijven handhaven, dit geeft houvast aan kinderen. Kinderen zullen proberen misbruik te maken van de situatie en de grenzen te verleggen. Ondanks de scheiding blijven de ouders gewoon de baas.

9. Vertel dat de scheiding permanent is

Het is niet raar dat kinderen stiekem hopen dat de ouders weer bij elkaar zullen komen. Het is echter wel belangrijk om duidelijk te maken dat de scheiding echt permanent is en dat je kindje daar niets aan kan veranderen. Geef geen valse hoop.

10. Breng de school, opvang en verenigingen op de hoogte

De scheiding zal invloed hebben op het gedrag van je kindje. Het is fijn als hij of zij daar ook in begrepen wordt en steun zal krijgen. Vertel ook de praktische zaken: wat gaat er allemaal veranderen en wat wordt de nieuwe woonsituatie van je kindje?

Emma Jongen

Door

22 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.