Zwangerschapshormonen: welke zijn er en wat doen ze?

Zwangerschapshormonen: welke zijn er en wat doen ze?

Welke hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat doen deze hormonen en welke effecten hebben ze?

Op het moment dat je zwanger bent, gebeurt er een hoop binnen je lichaam. Eén van de oorzaken hiervan zijn zwangerschapshormonen! Deze zullen waarschijnlijk vaak als smoes gebruikt worden: “Het zijn de hormonen hoor!” Maar welke hormonen zijn dit nou en wat is hun functie? Ik zocht voor jullie alles uit over zwangerschapshormonen!

Weet jij soms even niet of het nou je buik, borsten of billen zijn die harder groeien tijdens je zwangerschap? Dit zijn niet de enige lichamelijke veranderingen tijdens een zwangerschap: je tanden, nagels, huid, haar: zwangerschapshormonen lijken wel bijna overal invloed op te hebben.

HORMONEN TIJDENS ZWANGERSCHAP

Vrouwen hebben al veel ervaring met wisselende hormoonverhoudingen, denk maar eens aan je maandelijkse menstruatie. Bij de zwangerschap veranderen je hormonen nog veel meer.

De meeste zwangerschapshormonen zitten ook al in je lichaam als je niet zwanger bent. Tijdens de zwangerschap worden sommige hormonen echter in enorme hoeveelheden geproduceerd, waardoor de verhouding ervan uit balans raakt. Deze veranderingen zijn noodzakelijk om je zwangerschap goed te laten verlopen en om je lichaam voor te bereiden op de bevalling en het geven van borstvoeding.

Welke zwangerschapshormonen bestaan er?

Vrijwel alle veranderingen tijdens je zwangerschap zijn gevolgen van deze hormonen. Die glanzende haren, stralende huid als je zwanger bent en sterke nagels komen dus ergens vandaan. Hieronder zetten we even alle zwangerschapshormonen op een rij:

hCG: Humaan Choriongonadotrofine

Heb jij veel last van eerste zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en duizeligheid? Dan wordt jij geteisterd door het hCG-hormoon, een zwangerschapshormoon dat vrij snel na de bevruchting al wordt geproduceerd. Dit hormoon zorgt ervoor dat een zwangerschapstest aantoont of je zwanger bent.

Het hormoon zorgt er ook voor dat de productie van nieuwe eicellen wordt stopgezet en je menstruatie dus wordt gepauzeerd. Ook zorgt hCG voor de groei en de bescherming van het embryo. Helaas is dit zwangerschapshormoon ook verantwoordelijk voor de misselijkheid en het (eventuele) overgeven. De productie van hCG zal na ongeveer 16 weken zwangerschap een stuk minder worden.

zwangere vrouw staat buiten in een bos

HPL: Humaan Placentair Lactogeen

HPL remt de productie van het hormoon prolactine af. Dit gebeurt, omdat prolactine de borstvoeding stimuleert. Door dit zwangerschapshormoon maak je dus nog niet zo veel borstvoeding aan tijdens de zwangerschap, maar komt dit na je bevalling pas op gang. Daarnaast voorkomt dit hormoon dat je lichaam het embryo uitstoot.

Prolactine

Prolactine wordt afgeremd door het hormoon HPL, zodat de borstvoeding nog niet wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. Dit hormoon bereidt namelijk borstweefsel voor op het geven van borstvoeding en de vrijlating van moedermelk.

zwangere vrouw kust haar zoontje

Oestrogeen

Oestrogeen is medeverantwoordelijk voor je grote buik en borsten. Dit hormoon zal vooral in extra grote hoeveelheden aanwezig zijn tegen het einde van de zwangerschap. Oestrogeen stimuleert de groei van de bloedvaten, de groei van je baarmoeder en van de melkklieren in je borsten. Dit is dus het zwangerschapshormoon waar je tegen mag roepen als je die lievelingsjeans niet meer past.

Progesteron

Last van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap? Grote kans dat dit de schuld is van progesteron. Dit zwangerschapshormoon zorgt namelijk voor een verslapping van de hersenen.

Dit hormoon voorkomt ook dat je baarmoeder samen gaat trekken. Aan het eind van de zwangerschap neemt de productie van dit hormoon dan ook af, zodat je baarmoeder wél samen kan gaan trekken.

Progesteron zorgt niet alleen voor de verslapping van de baarmoeder en hersenen, maar ook voor verslapping van andere spieren in het lichaam. Zo zorgt dit hormoon er onder andere voor dat je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap. Dit hormoon kan ook vermoeidheid als gevolg hebben, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit zwangerschapshormoon neemt vooral tijdens de bevalling enorm toe. Het hormoon wordt namelijk in eerste instantie beperkt door progesteron, maar tijdens de bevalling neemt de hoeveelheid progesteron af en oxytocine dus weer toe. Dit hormoon vergroot het gevoel van verbinding met anderen en vermindert stress. Dit maakt oxytocine het perfecte zwangerschapshormoon!

zwangere vrouw kijkt liefdevol naar zoontje

Zwangerschapshormonen en je humeur

Er wordt vaak gezegd dat zwangerschapshormonen complete controle hebben over je humeur. Maar dit is gelukkig niet helemaal waar. Vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zijn verantwoordelijk voor stemmingswisselingen. Daarnaast worden stemmingswisselingen grotendeels veroorzaakt door de rollercoaster ride die zwangerschap heet. Er komt een hoop op je af en je zult je veel zorgen gaan maken. Maar als het helpt, mag je altijd je zwangerschapshormonen 100% de schuld geven!

zwangerschapshormonen na de bevalling

Na de bevalling zal de hoeveelheid zwangerschapshormonen direct enorm afnemen. Hoe lang het duurt voor deze hormonen helemaal uit je lichaam verdwenen zijn, kan per vrouw verschillen. Als je net bevallen bent, zullen je hormoonlevels dus weer helemaal veranderen. Dit kan ook weer invloed hebben op bijvoorbeeld je stemming.

Elk lichaam, elke vrouw en elke zwangerschap is natuurlijk anders. De hormonen spelen een belangrijke rol bij elke zwangerschap, maar hoe je erop reageert, kan enorm verschillen.

Heb jij veel van je zwangerschapshormonen gemerkt toen je in verwachting was?

Savannah Schreuter

Door

03 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.