Leontine Borsato in actie tegen babysterfte

Leontine Borsato in actie tegen babysterfte

Iedere moeder wil dat haar baby veilig ter wereld komt en een goede start krijgt. Leontine Borsato komt namens Cordaid Memisa in actie om babysterfte te stoppen. Omdat je eerste dag nooit je laatste mag zijn.

Vanaf vandaag staat RTL Boulevard een week lang helemaal in het teken van Cordaid Memisa en de actie 'Stop Babysterfte'. We spraken Leontine Borsato, ambassadrice voor het goede doel en recent teruggekeerd uit Oeganda, waar ze met eigen ogen zag hoe slecht de omstandigheden voor moeders en hun pasgeboren baby's zijn.

Leontine zet zich al jaren in voor Cordaid Memisa en bezoekt bijna ieder jaar een land waar Cordaid Memisa actief is om aandacht te vragen voor dit goede doel. Dit jaar reisde ze af naar ziekenhuizen in Oeganda om van dichtbij mee te maken hoe de vrouwen daar hun kind ter wereld brengen. 

Ik ben eigenlijk de ogen voor de mensen die niet naar zo’n land kunnen gaan om te zien hoe het met de zorg voor moeder en kind gesteld is.
  • "Het gevoel dat je hebt als je baby veilig op je buik ligt is universeel. Iedere moeder wil dat haar baby veilig ter wereld komt en een goede start krijgt." 

Babysterfte

Door haar reizen vast te leggen en haar ervaringen te vertellen, kunnen mensen in Nederland van dichtbij meemaken hoe de situatie in andere landen is. Babysterfte is in sommige landen echt een enorm probleem dat zeker niet onderschat moet worden.

"Iedere dag sterven er wereldwijd 6.000 baby’s tijdens de geboorte, waarvan ontzettend veel baby’s onnodig. Veel dingen zijn gewoon niet voorradig in bepaalde landen om baby’s een goede start te geven. Denk aan basishygiëne, zoals steriele mesjes om de navelstreng door te knippen of extra zuurstof als baby's problemen hebben met ademhalen."

Leontine in oeganda

Dit jaar is Leontine naar Oeganda afgereisd om te laten zien wat Cordaid Memisa doet om de omstandigheden van gezondheidszorg voor moeders en baby's te verbeteren. Ze is zelf bij een bevalling aanwezig geweest en heeft daarnaast veel gevallen meegemaakt die ze omschreef als 'kantje boord'. Een baby die te vroeg geboren was moest bijvoorbeeld vechten voor zijn leven in de week dat zij daar was. Ze ging ook regelmatig terug om te zien hoe het ging met de moeders en hun pasgeboren baby's. Helaas was het niet altijd een gelukkig einde. 

"Een heel bijzonder moment was mijn gesprek met Joyce. Haar baby was met een keizersnede ter wereld gekomen, maar had het helaas niet gered. Omdat ze nog verdoofd was vanwege de keizersnede, heeft ze haar kindje niet in haar armen kunnen houden om afscheid te nemen, maar is het direct meegenomen door de vader om begraven te worden. Als je die pijn in haar ogen zag... dat raakt je. Iedere moeder wil dat haar baby veilig ter wereld komt, en als je dan een vrouw spreekt voor wie dat niet gelukt is… Het raakt je diep.

Dolgelukkig met een bed

Gelukkig heeft ze ook heel veel blije moeders en hun pasgeboren baby's gezien en gesproken. Ze vond het heel mooi om te zien dat de ziekenhuizen waar Cordaid Memisa actief is erop vooruit zijn gegaan. De verbeterde zorg die de moeders en de baby's krijgen, wordt zeer gewaardeerd. En het kan soms iets heel eenvoudigs zijn. 

Eén van de meest bijzondere momenten tijdens mijn verblijf in Oeganda was de reactie van Anjela, een verloskundige die dankzij de hulp van Cordaid Memisa een verlosbed had gekregen met een gat in het midden. Hierdoor konden vrouwen met complicaties als een stuitligging beter geholpen worden. Eén bed. Dat mensen daar zo blij mee kunnen zijn, dat kunnen wij ons hier bijna niet voorstellen.

De Rol van de man bij de bevalling

In veel landen zoals Oeganda bepaalt de man of een vrouw naar het ziekenhuis mag of niet, en of hij hier geld aan wilt besteden. Dit is vaak ook een reden waarom vrouwen niet of te laat naar een ziekenhuis gaan. Maar traditiegetrouw bemoeien Afrikaanse mannen zich niet veel met de zwangerschap, dat is de 'taak' van de vrouw, ze gaan dus ook vaak niet mee naar controles. Er zijn echter steeds meer Afrikaanse verloskundigen die vrouwen heel bewust stimuleren om hun mannen mee te nemen bij de zwangerschapscontroles.

De verloskundige heeft een echo-scanapparaat staan, en door de echo te laten zien probeert ze een band te creëren tussen de vader en de baby. Dit om ervoor te zorgen dat de mannen beter op hun vrouwen letten en eerder naar het ziekenhuis komen. De vrouwen daar zijn ontzettend sterk en heel zelfstandig, en daardoor wachten ze eigenlijk te lang voor ze aan hun man vertellen dat de bevalling begonnen is.

Cordaid Memisa helpt deze verloskundigen door het organiseren van voorlichting in de dorpen. Als zowel de mannen als vrouwen goed weten waar ze op moeten letten, komen ze eerder naar het ziekenhuis als het eenmaal zo ver is. 

Wat maakt Cordaid Memisa zo bijzonder?

Cordaid Memisa besteedt aandacht aan het totaalplaatje. De opleiding van medisch personeel, voorlichting en medische instrumenten krijgen allemaal aandacht. Het fijne aan Cordaid Memisa is dat ziekenhuizen pas geld ontvangen voor deze zaken als ze echte targets hebben behaald en die ook kunnen bewijzen. 

Is de hygiëne op peil, komen de vrouwen voor zwangerschapscontroles? Zijn er een bepaald aantal veilige bevallingen in een maand of jaar? Ook doet Cordaid Memisa een evaluatie bij de vrouwen die al bevallen zijn in het ziekenhuis of de kliniek. Hoe hebben zij de zorg ervaren, wat misten ze?

Hebben de ziekenhuizen of klinieken hun doelstellingen gehaald, dan krijgen ze van Cordaid Memisa extra geld. Dit geld kunnen ze dan vrij naar inzicht besteden aan dingen die ze belangrijk vinden. Voor het ene ziekenhuis kan dit een nieuwe vloer zijn omdat de oude lastig schoon te maken is, voor de ander zal een ambulance hoog op het lijstje staan, of simpelweg handschoenen voor tijdens de bevalling.

  • "Omdat je eerste dag nooit je laatste mag zijn. Met deze boodschap willen we je vragen mee te helpen om babysterfte te stoppen."

rtl boulevard

Op maandag 12 oktober gaat de actie bij RTL Boulevard van start. De hele week zal in de uitzendingen aandacht worden besteed aan het probleem van babysterfte:

We vertellen bijvoorbeeld over de vrouw die haar baby verloor door de slechte omstandigheden waarin ze moest bevallen. Hadden haar verloskundige en gynaecoloog voldoende materialen en een schone omgeving gehad, dan was het misschien wel niet gebeurd.

Daarnaast is er natuurlijk uitgebreid aandacht voor de werkzaamheden van Cordaid Memisa en hoe je mee kan helpen om babysterfte te stoppen. 

Help babysterfte te voorkomen

Je kan nu al helpen om babysterfte te stoppen. Dat kan door het woord BABY te sms-en naar 4333. Je doneert daarmee eenmalig €2,50 in de strijd tegen babysterfte. Met 4 sms’jes kan Cordaid Memisa één baby al veilig en gezond geboren laten worden. 

Langdurig steunen?

Wil je Cordaid Memisa graag langdurig steunen met een maandelijkse gift? Word dan donateur vanaf 5 euro per maand. Je kan er ook voor kiezen eenmalig een gift te doen op NL91INGB0000005657 ten name van Cordaid Memisa in Den Haag.

Leontine, bedankt voor je enthousiaste verhaal over dit prachtige initiatief voor baby's en mama's!

Daisy van Schaijik

Door

14 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.