Fotocredits: Joukje Vissenberg
Zwanger en maagzuur. Helaas gaan deze twee meestal samen. Wat veroorzaakt maagzuur en hoe kom je er vanaf?
Blegh! Maagzuur is een zwangerschapsverschijnsel dat heel vaak voorkomt. Maar liefst 70% van de zwangere vrouwen heeft (wel eens) last van maagzuur. Je kunt er je gehele zwangerschap last van hebben, of maar korte tijd. Hoe dan ook, fijn is het niet!
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Wanneer je brandend maagzuur hebt zul je dit duidelijk merken. Het geeft namelijk erg vervelende klachten. Je kan een misselijk of opgeblazen gevoel hebben, vaak moeten boeren, pijn voor in je borst hebben, een soort brok in je keel voelen of een branderig gevoel in je slokdarm hebben. Je kan er ook vooral 's nachts last van hebben en dan slaap je (nog) slechter!
Wanneer je overmatig veel last hebt van maagzuur kan het zijn dat je regelmatig moet overgeven hierdoor. Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Dit geldt ook wanneer je het idee hebt dat je voedsel niet wil zakken, als je zwarte en dunne ontlasting hebt on in korte tijd meer dan 5 kilo afvalt.
Lees ook: Aankomen tijdens je zwangerschap
Heb je al vroeg in je zwangerschap te maken met brandend maagzuur? Tsja, dat zijn toch echt weer de hormonen. Tijdens je zwangerschap verandert je hormoonhuishouding, waardoor de sluitspier tussen je maag en de slokdarm verslapt. Hierdoor kan maagzuur makkelijker naar boven komen. Wanneer je later in je zwangerschap last krijgt, of nog steeds last hebt, van maagzuur komt dit door je groeiende baarmoeder. Deze neemt namelijk steeds meer plek in in je buikholte, waardoor je maag in de verdrukking komt. Zo wordt het maagzuur er bijna letterlijk uit gedrukt.
Naast het bekende 'je bent zwanger dus je krijgt hier last van'- argument, zijn er ook een aantal producten die ervoor zorgen dat je sneller last kan krijgen van maagzuur. Deze kun je dan ook het beste vermijden.
Vet eten zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Er zal dan veel langer extra zuur in de maag aanwezig zijn. Zul je zien dat je net een craving naar kebab, pizza, of gefrituurd voedsel hebt!
Deze drankjes bevatten cafeïne of theïne. Deze substanties verslappen de sluitspier van de slokdarm, waardoor maagzuur verergert. Dit geldt ook voor (peper)munt en tomaten.
Lees ook: Koffie en zwangerschap: Handige weetjes
Drankjes met koolzuur kun je maar beter even vermijden, omdat dit een opgezette buik kan bevorderen. Dit zijn niet alleen frisdranken, maar ook bijvoorbeeld koolzuurhoudend bronwater.
Deze vruchten bevatten zuren en die komen dan bovenop de maagsappen. Bovendien bevatten ze vitamine C wat de afscheiding van maagzuur doet toenemen. Zonde, want voor sommige vrouwen werken zuren juist wel erg goed tegen misselijkheid tijdens je zwangerschap!
Melk en andere zuivelproducten (in grote hoeveelheden) kunnen beter vermeden worden omdat dit vetten, eiwitten en calcium bevat. Drie elementen die bijdragen tot de productie van maagzuur. Maar... het drinken van melk kan juist ook weer helpen wanneer je last hebt van maagzuur. Melk neutraliseert immers. Dit is bij iedereen anders.
Kook je graag met pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon of knoflook? Dan kan het zijn dat je extra last krijgt van maagzuur. Of je moet dit maar voor lief nemen, of je zult toch echt wat simpeler gaan koken!
Dit is natuurlijk een echte no-go wanneer je zwanger bent, en we hopen ook van harte dat je tijdens je zwangerschap alle alcohol en sigaretten laat staan. Behalve dat het slecht is voor de baby, kun je er ook last van maagzuur van krijgen.
Ook stress kan voor brandend maagzuur zorgen. Dit verandert namelijk je eetgewoonten. Je gaat of te veel eten, of juist een stuk minder. Je maagzuurproductie gaat gewoon door en te veel of te weinig eten kan zo beiden maagzuur veroorzaken. Praat dus over zaken die voor spanning zorgen en probeer ze ook op te lossen.
Naast het vermijden van bovenstaande producten zijn er nog wat handige tips die maagzuur kunnen voorkomen of verminderen.
Lees ook: Je eetpatroon aanpassen wanneer je zwanger bent
Voordat je de medicijnkast in duikt op zoek naar middeltjes (die waarschijnlijk in veel gevallen ook niet aan te raden zijn voor je baby), probeer eerst eens onderstaande dingen.
Vis bevat weinig vet en veel proteïnen. Dus als je dit in een gezond recept gebruikt, werkt dit goed tegen maagzuur.
Deze bevatten ook veel proteïnen en vezels en zijn daarom ideaal voor zwangeren met maagzuur.
Havermout bevat weinig vet en veel vezels, dus een hap bij je ontbijt kan helpen. Zelfs een hap droge havermout wanneer je last hebt van maagzuur kan een snelle remedie zijn.
Bananen werken zuurremmend en hebben daarom een kalmerend effect op maagzuur. Zo kun je ook lekkere pannenkoeken maken met banaan. Yummie!
Gember is misschien wel het bekendste (natuurlijke) middeltje tegen allerlei maagklachten. Gebruik zo'n 2 tot 4 gram per dag en zet er thee van of gebruik het in je maaltijd.
Nog een paar tips die we op fora tegenkwamen: een Liga, melk, kamillethee, rabarber, gezuiverd krijt in water, een glas rauwe aardappelsap, een slokje witte azijn, vanillevla, verse ananas of Amsterdamse ui.
Als de natuurlijke remedies écht niet helpen kun je natuurlijk ook terugvallen op medicijnen (wel altijd in overleg met je arts). Er zijn verschillende kauwtabletten, poeders en suspensies beschikbaar bij de drogist die het maagzuur neutraliseren. Zo heb je onder andere Rennies, Gravicol en Gaviscon.
Heb jij ook zo'n last van maagzuur (gehad)? En heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!
Andere artikelen in deze categorie